top of page

4 tips om je goede voornemens dit jaar wel te verwezenlijken!

Bijgewerkt op: 10 jan. 2023





Je kent het wel, het nieuwe jaar komt er aan en je denkt bij jezelf "volgend jaar ga ik het anders aanpakken". Je neemt je voor om vanaf januari:

  • Af te vallen

  • Meer te bewegen

  • Gezonder te leven

  • Te stoppen met roken / drinken

  • Te starten met yoga (hopelijk!)

  • (Voeg hier je goede voornemen in...)


Je begint het jaar vol goede moed, je schrijf je misschien zelfs in bij een fitness of yogastudio, je gooit al je sigaretten of snoepgoed weg. Plots zijn er enkele maanden voorbij en merk je dat je weer in je oude patronen/gewoontes begint te hervallen.


Hoe komt het dat we het zo moeilijk vinden om goede voornemens vol te houden?


Met deze 4 tips zal het dit jaar wel lukken:


1. Wees concreet en realistisch


Ik neem het voorbeeld "ik wil afvallen". Hoeveel wil je afvallen? In welke tijdsperiode?


Wees zo concreet mogelijk, maar vooral wees realistisch. Een voornemen om binnen de 2 maand 20 kg af te vallen is niet realistisch en daardoor onhaalbaar, waardoor je al snel zal gedemotiveerd worden.


Maar stel wel een concrete tijdsperiode in. De periode "dit jaar" is te algemeen, en er zullen al snel gedachten binnen sluipen genre "ik heb toch nog tijd, dus dit dessert, .. kan geen kwaad).


Denk na over een plan van aanpak


Nu je een concreet en haalbaar doel hebt gesteld, kan het nog verkeerd lopen. Als je binnen de 6 maand 10 kg wil afvallen is dit zeker realistisch, maar hoe ga je dit aanpakken?

- Doe je het op jezelf

- Schakel je de hulp in van een dietist

- Ga je langs bij je huisarts voor advies?


Denk hier over na (meditatie of journaling kunnen hierbij helpen), schrijf alle concrete stappen op die je moet nemen (vb fitness studio's researchen, afspraak maken bij een dietist, ...). Het voltooien van deze kleine gemakkelijke taken helpen je ook al richting je doel en houden je gemotiveerd.


Plan voldoende tijd in je agenda. Als je vb 2-3 keer per week wil gaan wandelen, plan dit in je agenda, zodat je er zeker tijd voor hebt.


3. Denk na over je motivatie


Waarom heb je dit goed voornemen gesteld? Waarom wil je afvallen? Waarom wil je stoppen met roken? Als je dit niet voor jezelf doet, maar gewoon omdat je vindt dat het moet, kan ik je garanderen dat je al snel de mist in zal gaan.


Een motivatie om aan een fake 'schoonheidsideaal' te voldoen zal al zeker niet werken.


4. Zoek iemand om het samen te doen


Het is verleidelijker om in oude gewoontes te hervallen als je er alleen voor staat. Als je niemand vindt die het samen met je wil doen, vertel er dan iemand over, zodat ze jou gemotiveerd kunnen houden en je helpen als je dreigt te stoppen.


 

Met deze tips zou het al iets beter moeten lukken om je goede voornemens vol te houden, maar wat zeer belangrijk is: wees lief voor jezelf. Je hoeft jezelf niet opnieuw uit te vinden omdat het Nieuwjaar is.


En als er toch voor gaat, het is niet erg om eens iets over te slaan, om eens te zondigen, als je nadien terug met evenveel goesting verder gaat.


Geniet van het leven! En mocht een van je voornemens zijn om te starten met yoga, schrijf je dan eens in voor een proefles bij mij!


Warme yoga-groet ❤️




Claude

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page