top of page

6 populaire misverstanden over yoga ontkracht



Als ik iemand vertel dat ik yoga doe / yoga lesgeef, dan komen de clichés en vooroordelen over yoga snel naar boven. Dit zijn enkele van de meest gehoorde:

  • Yoga is niks voor mij, ik mag er niet aan denken

  • Ik ben niet flexibel genoeg om aan yoga te doen

  • Yoga, nee dank je, om daar samen met anderen in elkaars scheten te zitten (echt waar, al meer dan een keer gehoord, je verzint het niet)

  • Ik heb yoga geprobeerd, maar ik kreeg meer stress dan dat het mij ontspande

  • Yoga is toch enkel voor vrouwen?

  • Yoga is veel te zweverig voor mij

Misschien kan je er zelf ook nog wel enkele verzinnen...


Bij deze wil ik graag een poging doen om enkele van deze misverstanden definitief naar de prullenmand te sturen:


1. Yoga is niks voor mij, ik mag er niet aan denken


Het kan inderdaad zijn dat yoga niks voor jou is, indien dit zo is, no hard feelings.


Maar misschien heb je yoga geprobeerd, maar lag de yogastijl je niet. Er bestaan zoveel verschillende yoga-stijlen, probeer eens een ander stijl uit.


Misschien ben je meer van van de rustigere yin yoga, of heb je meer baat bij power yoga of ashtanga yoga. Er zijn zoveel stijlen, dat er misschien toch wel een is die bij jou past.


Loop je verloren in alle verschillende yoga-stijlen, dan kan je mijn blogpost Ashtanga yoga, vinyasa, hatha, functioneel, …, what’s in a name? nog eens herlezen.


2. Ik ben niet flexibel genog om aan yoga te doen




Deze hoor ik zeer veel. Als je nog nooit yoga gedaan hebt, denk je misschien spontaan aan yoga poses die je ziet op Instagram of een yoga-magazine, waarbij yogi's zich zonder moeite in bijna onhaalbare poses plooien.


Dit zijn meestal mensen met een turn- of dansachtergrond die houdingen doen die ik benoem als "Kijk-Eens-Wat-Ik-Kan-Yoga". Deze houdingen zijn voor de meeste yogi's onhaalbaar en kunnen zelfs ronduit gevaarlijk zijn.


Toch hoef je deze houdingen niet te doen om baat te hebben bij yoga.


En start je met yoga, dan zul je uiteraard niet zo flexibel zijn, maar gaandeweg door je lichaam telkens wat meer uit te dagen, zul je vanzelf merken dat wat vandaag onhaalbaar lijkt, dit misschien binnen een paar maanden wel zal zijn.


3. Ik zal de titel niet herhalen, zie nummer 3 hierboven


Hier wil ik alleen op zeggen dat een goede yogales je in een volledige staat van ontspanning zal brengen, en dan zal er misschien al eens iets ontsnappen. Perfect normale lichaamsfunctie, geef er geen aandacht aan.


4. Yoga geeft mij meer stress dan ontspanning.


Dit kan zijn om een paar redenen:


  • Tijdens yoga ga je gedurende een langere tijd in bepaalde houdingen staan, waardoor er spontaan allerlei gedachten zullen naar boven komen. Het rare aan onze mind is dat die gedachten dan dikwijls niet positief zijn, maar meestal confronterend, negatief. Belangrijk is hier dan om deze gedachten geen aandacht te geven, gewoon op te merken en terug los te laten.

  • -Je start met yoga met bepaalde (misschien zelfs onrealistische) verwachtingen. Als je bv start (zoals velen), om rustiger te worden, en je ziet dat dit na 1 of 2 lessen niet lukt (wat sowieso onhaalbaar is), kan deze druk "Ik ontspan niet, ik doe iets verkeerd) juist extra stress opleveren. Start met yoga zonder verwachtingen, je zal na een tijdje vanzelf de veranderingen opmerken.


5. Yoga is enkel voor vrouwen


Als man is dit een van mijn stokpaardjes. Ik doe al bijna 6 jaar yoga, en ben nog bijna altijd de enige man in de les.


Hoe dit komt, geen idee.


Nochtans was yoga traditioneel gezien enkel voorbehouden voor mannen en zelfs verboden voor vrouwen.


Gelukkig is dit laatste ondertussen al zeer lang niet meer het geval, maar blijft het toch voor veel mannen een drempel.


Dus als je als man wil starten, gewoon doen, zelfs al ben je de enige man, de andere dames zullen dankbaar zijn dat je er bij bent!


6. Yoga is veel te zweverig voor mij



Als je kijkt naar sommige yoga-clichés (zoals recent nog in een reclame van een bank waarbij een dame begint te zweven!), zou je inderdaad kunnen denken dat yoga zweverig is. Als je leest over chakra's, ohm chanten, fylosofie, goeroes, noem maar op, kan ik dit begrijpen.


Maar yoga kan juist zeer down to earth zijn, en mits het volgen van de juiste lessen, zul je merken dat alles wat meestal als "zweverig" bestempeld wordt, dat helemaal niet is. En mits het op de juiste manier in de les geïntegreerd wordt, dit tools kunnen zijn die bijdragen in de totale belevenis van yoga.


Want vergeet niet dat yoga zoveel meer is dan enkel de lichamelijke houdingen.


Ikzelf doe nu al bijna 6 jaar yoga, ik heb nog nooit kunnen zweven 😀, maar toch ondervind ik dagelijks de voordelen van mijn yoga practice!

 

Hopelijk heb ik hiermee enkele drempels ontkracht die jou tegenhouden om te starten.


Mocht je zin hebben om het eens te ondervinden dat yoga werkelijk voor iedereen is, schrijf je dan eens in voor een proefles. Man of vrouw, flexibel of niet, je bent meer dan welkom!


Warme yoga-groet ❤️




Claude

19 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page