top of page

To zonnegroet or not to zonnegroet?


Wat is de zonnegroet?


De zonnegroet, Surya Namaskar in het Sanskriet, is een vaste reeks van houdingen die in de meeste yoga-stijlen gebruikt wordt om het lichaam op te warmen. Elke stijl, instructeur, heeft hier zowat zijn eigen variant van, maar de grote lijnen zijn dezelfde.


  • Berghouding (Tadasana)

  • Voorwaartse buiging (Uttanasana)

  • Hoge plank (Phalakasana)

  • Cobra (Bhujangasana)

  • Houding van de hond (Adho Mukha Svasana)


In meer intensere yoga-vormen wordt de Cobra soms vervangen door upward facing dog (Urdha Mukha Svasana)


Geschiedenis en oorsprong van de zonnegroet


In tegenstelling tot wat je zou denken heeft de zonnegroet zoals we deze vandaag kennen, zijn oorsprong niet in het oude India, maar eerder in de moderne tijd.


Het gebruik van het "aanbidden, groeten" van de zon komt uiteraard in veel culturen voor. Dit ritueel wordt eigenschappen toegedicht die kunnen zorgen voor weelde, geluk, ... Daarom dat in culturen zoals het oude Egypte de zon als een God werd aanzien en aanbeden.


De Hatha Yoga teksten, die de basis zijn voor de yoga zoals we die op vandaag beoefenen, vermelden geen reeks van opvolgende houdingen ter verering van de zon, maar ziet de zon eerder als een intern vuur, een innerlijke kracht.


De zonnegroet zoals we deze op vandaag kennen is ontstaan rond 1930 en is gebaseerd op routines die bodybuilders deden om hun lichaam op te warmen.


Bron: Eckhart Yoga, The origin of sun salutation.


Voordelen van de zonnegroet


De zonnegroet wordt vooral gebruikt om het lichaam op te warmen. Deze korte reeks houdingen spreken de meeste van de spieren in ons lichaam aan en zorgen er voor dat je intern vuur, je energiebron geactiveerd wordt.


De focus op de ademhaling zorgt voor meer focus en brengt je geest tot rust zodat je de rest van de les in een "Yoga-staat" blijft.


Hoe doe je de zonnegroet?


Voor mijn versie van de zonnegroet A en B met uitleg, kan je de volgende video bekijken:




 


Hoe vaak per week de zonnegroet doen?


Je kan de zonnegroet eigenlijk niet te veel doen. Doe enkele zonnegroeten in het begin van je yogales om je lichaam op te warmen. Of start je dag met enkele zonnegroeten om je lichaam te activeren. Je zult meteen wakker zijn.




14 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page