top of page

Ashtanga yoga, vinyasa, hatha, functioneel, …, what’s in a name?



Hatha yoga, ashtanga yoga, vinyasa yoga, functionele yoga, kundalini yoga, ….


Wil je met yoga starten, of eens een andere stijl uitproberen, maar zie je door de bomen het bos niet meer met al die verschillende yogastijlen?


In deze post probeer ik je de verschillen tussen al deze stijlen uit te leggen.


Maar onthoud vooral, al deze stijlen hebben 1 ding gemeen: het is allemaal yoga, dus je kunt geen foute keuze maken.


Probeer verschillende stijlen uit, en vind diegene die het best bij jou past.


1. Hatha yoga


Hatha-yoga is een klassieke yogastijl die wordt beoefend met de basisposities, ademhalingstechnieken en meditatieve oefeningen. Het kan worden beoefend door iedereen, ongeacht fitnessniveau of flexibiliteit. Hatha-yoga introduceert iedereen aan de basisprincipes van yoga en helpt je om je lichaam en geest in balans te brengen.


2. Ashtanga yoga


Ashtanga-yoga is een dynamische stijl die bestaat uit een vaste reeks fysieke bewegingen die worden gecombineerd met concentratie en ademhaling. Het is een geweldige manier om je flexibiliteit en kracht te verbeteren, en je kunt het op elk fitnessniveau beoefenen.

Ashtanga-yoga vereist meer fysieke inspanning dan andere yogastijlen, dus beginners moeten proberen om elke oefening langzaam en met aandacht te doen.


3. Vinyasa yoga


Vinyasa-yoga is een dynamische stijl waarbij bewegingen worden gecombineerd met ademhaling. Elke beweging stroomt uit één in de andere, waardoor het een meditatieve ervaring wordt.


4. Functionele yoga


Functionele yoga is een combinatie van verschillende stijlen, waarbij veel aandacht besteed wordt aan correcte uitlijning.


Het is gebaseerd op het wetenschappelijk bewezen uitgangspunt dat ons lichaam, ons skelet, ons weefsel, ons temperament, onze motivatie voor iedereen uniek zijn en dat onze yoga hieraan aangepast moet worden.


Hoe een pose er uit ziet is minder belangrijk, wel dat ze wordt uitgevoerd op een manier die niet belastend is voor het lichaam, en welk effect de pose heeft op jouw lichaam.


5. Bikram yoga


Bikram-yoga is een van de meest intensieve yogastijlen. Het is een set van 26 statische asana's (yogaposities), die in een bepaalde volgorde worden uitgevoerd in een kamer met een temperatuur van ongeveer 40 graden Celsius.


Bikram-yoga is een geweldige manier om je kracht, flexibiliteit en weerstand te versterken, als je er klaar voor bent om je te wagen aan de warmte. De intense warmte helpt om je lichaam in een diepere, meer open staat te brengen waardoor je makkelijker de gevorderde posities kunt aannemen. Bikram-yoga wordt meestal tweemaal per week beoefend om het beste resultaat te behalen.


6. Kundalini yoga


Kundalini-yoga is een gecombineerde vorm van ademhalingstechnieken, yogaasana's, meditatie en mantra's die samenwerken om je energie en spirituele kracht te verhogen.


Het is bedoeld om je kundalini-energie, de spirituele energie die vervat is in je ruggengraat, te vergroten. Kundalini-yoga draait om het verhogen van je zelfbewustzijn en het loslaten van je beperkingen, waardoor je meer vrijheid en een gevoel van vreugde krijgt. Het vereist geen fitnesservaring, dus het is geschikt voor iedereen. De voordelen omvatten het verhogen van je energie, verlichting van stress en angst, uitbreiding van je spirituele bewustzijn en veel meer.


7. Yin yoga


Yin Yoga is een rustigere, eerder passieve vorm van yoga die meer gericht is op het verbeteren van je flexibiliteit en het loslaten van spanning.

In Yin Yoga hou je een asana (yogapositie) zo'n drie tot vijf minuten aan, terwijl je de focus bewaart op het gevoel in je lichaam. Het kan helpen om je spieren te ontspannen, je ademhaling te normaliseren en je geest rustig te maken.

Yin Yoga helpt je om dieper te gaan in de yoga-oefeningen en helpt je om meer vertrouwd te worden met je eigen lichaam. Tijdens een sessie Yin Yoga kun je meer opmerken wat lichamelijk pijn doet in je lichaam. Zo kun je via Yin Yoga bewustwording van je lichaam en je ademhaling vergroten.


8. Nidra yoga


Nidra Yoga is een diep ontspannende, rustgevende yogastijl die helpt om je geest en lichaam te kalmeren en af te slanken. Het is een vorm van yoga die gebaseerd is op het principe om je eigen natuurlijke slaaphygiëne te verhogen door gebruik te maken van ademhalingstechnieken, meditatie en visualisatie.

De wortel van Nidra Yoga is gebaseerd op het principe waarbij je in een diepe bewustzijnsstaat komt tijdens de meditatie. Tijdens de meditatie kun je het vanzelfsprekende zenuwstelsel loslaten en je bewustzijn ontspannen. Door het loslaten van energie in je fysieke lichaam, gecombineerd met de technieken voor bewustzijn, kun je jezelf toestaan ​​om dieper te rusten en meer energie te verzamelen.

Nidra Yoga heeft vele voordelen voor je geestelijke en fysieke gezondheid, waaronder het verminderen van stress, het verbeteren van je slaap en het verbeteren van je emotionele balans. Het is daarom een grote bron van ontspanning en kan helpen om het brein te kalmeren.

Met Nidra Yoga kun je je energie terugkrijgen en je vitaliteit verhogen. Door te oefenen met Nidra Yoga kun je je dieper bewust worden van je gevoelens en je meer toegang geven tot je innerlijke kracht. Het is een uitstekende manier om je mentale, fysieke en spirituele gezondheid te verbeteren.



Welke stijl kun je bij mij verwachten?


Ik geef vooral functionele yoga, omdat ik er van overtuigd ben dat dit de veiligste en meest effectieve vorm van yoga is, en ook de stijl die het best bij mij past.


Wil je graag eens kennis maken met functionele yoga? Reserveer dan nu je matje via deze link

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page